Bavorské vdolečky

Potřebujeme:
 
200 ml mléka
5 lžic rumu
špetka soli
5 lžic cukru
3 žloutky
50 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
tuk na smažení
povidla
tvaroh na strouhání

Postup:

Uvedené suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby pekárny a necháme vypracovat těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.
Po 30-45 minutách kynutí těsto vyklopíme na vál a rozválíme na tloušťku 1,5 cm. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Naskládáme je na pomoučenou plochu, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut nakynout.
Tenkým koncem vařečky do každého kolečka vytlačíme důlek.
Vdolečky vkládáme opatrně do rozpáleného oleje důlkem dolů a pomalu smažíme. Až zčervená spodní strana, otočíme a dosmažíme dočervena i z druhé strany.
Odkládáme na papírové utěrky pro odsátí přebytečného tuku. Pak každý vdolek potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.

Dobrou chuť

Nika